12 / August / 2010 Nedtelling.
Det er i overkant av 200 nautiske mil igjen til mål, Jacare Yacht Village. Den ligger opp i Paraiba River mellom havnebyen Cabedelo og, hvis jeg har skjønt det riktig, administrasjons sentrum Joao Passa. Vi burde vel være klare for det nå etter en måneds tid til sjøs! Vi dro fra Mindelo den 14. juli, og lørdag er det 14. august. Om været holder seg som meldt og ikke noe annet skjer kommer vi vel fram på lørdag.
Vi hyler avgårde i 4-5 knop med rev i både forseil og mesan. Noe har løsnet i mastefestet til storseilet så det har vi ikke hatt oppe på en stund. Det kan nok fikses her og nå om vi må, men genoa og mesan fungerer fint i denne vinden som er ca 60 grader forfra. Akkurat nå blåser det liten kuling, som det har gjort i noen dager. Vi ser ikke andre båter, selv om vi av og til registrerer med radarreflektoren at det er signaler i nærheten et sted. Av annet liv er det noen fugler som har holdt oss med selskap de siste dagene. En av dem satte seg til og med på rekka i noen timer for å ta en hvil. Det var imidlertid på svarte natta så det var vanskelig å få tatt bilde. Vi har som før nevnt ikke tatt med oss fuglebok så vi må bare gjette hva det er: Fregattfugl?
Det er såpass med sjø nå at man ikke kan unngå å få noen sjøer over seg når man sitter i cockpit. Ikke det at det er så kaldt da når sjøen holder 28 grader, og det er begrenset hvor mange klesplagg som blir våte. Men vått undertøy er uansett ubehagelig.. og det begrenser muligheten for å sitte ute og lese. Det blir mye lesing på en sånn tur. Både bøker og blader som vi har vært gjennom før. Eller noen av klassikerne som ligger inne på lesebrettet. Vi skaffa lesebrett for digitale bøker i fjor, og nå går det på omgang hvem som bruker det. Tror det var 100 titler som fulgte med på kjøpet, og da er det snakk om klassikere. Stein og nå Thorstein har lest Moby Dick, jeg leser Don Quixote, Ingeborg har så vidt sett på Jane Austen og har dessuten lastet ned noen titler av favorittforfatter for tiden, Stephanie Meyer. Kan hende vi må kjøpe et lesebrett til etterhvert, men vi venter til vi ser hvordan de utvikler seg med hensyn til standardisering og hvilke tekniske finesser de legger til.
Det har vært behagelig å stå utenfor byssetjeneste i det siste! Ser ikke ut til at jeg er uerstattelig der lenger.. og det har jeg kanskje ikke vært på en stund. Bortsett fra når de andre er sjøsyke da, selv om det ikke har vært tema på denne turen. Kokkene bestemmer menyen utfra det vi har igjen i matlageret. Det er fremdeles noen pølsebokser, skinkebokser, bønner, tunfisk mm å finne, og både ris, pasta og potetmos. Det viser seg å være tilstrekkelig utvalg til at menyen varierer fra dag til dag, men vi gleder oss jo til andre boller snart! Det som har vist seg ¨å være vanskeligst er å bake godt brød! Melet vi kjøpte i Las Palmas er ikke så grovt som vi kunne ønske og i tillegg har det av og til vært vanskelig å få til å heve. Vår venn William mente det var pga lite gluten i melet i Spania. Jeg vet ikke, men av og til har det fungert helt fint også. Kanskje det er tørrgjæra som er problemet. Heldigvis kjøpte vi noen poser med "Brotbachmischung" på Lidl utenfor Las Palmas, og det gir godt brød. "Sonnenblumenkernenbrot" er favoritten. Vi er litt spent på om vi finner grovt mel i Brasil.
Fingeren min stjeler stadig endel oppmerksomhet, om ikke så mye som før. Et lite sårt område har ennå ikke grodd, og jeg har mistet huden over hele oversia av fingeren. Det betyr at jeg har en rosa finger som ikke tåler sol. Jaja, det må jeg vel klare å håndtere.
Vind, vær og framdrift: Som sagt det er meldt frisk bris til liten kulig fra SE i hele perioden fram til helga. Vi tilpasser seilføringa til en fart på 4-5 knop. Jeg leser av GPSen at det er 211 nautiske mil fram til munningen av Rio Paraiba. De siste døgnene har framdriften vært 112nm/24t, 95 nm/24t og 103 nm/24t. Posisjon i øyeblikket: 5º29'S 31º38W

Gjertrud