19 / July / 2010 Den fjerde nattevakt.
Det er mørkt og stille i båten. Jeg tok over for Stein klokka 1, Kapp Verde tid. Det er nesten ikke vind, 2-3 m/s, men vi driver avsted i 2-3 knop. Vi har bestemt oss for å være fornøyd med det vinden vil gi, så vi får se hvor lenge tålmodigheten holder. Ennå har vi ikke kommet til stillebeltet, og 2-3 knop er tross alt mye mer enn 0. Værkartene viser mye variable vindretninger på disse svake pustene, så de blir kanskje en jobb å justere vindroret etter de til enhver tid rådende forhold. Bortsett fra ei stund i går har vindroret styrt upåklagelig denne gangen også, så vi slipper å bruke autopilot. Det som hadde skjedd i går var at en klemobling mellom vindfane og ror var kommet løs, og dermed styrte vindroret bare en vei.. Det var ganske frustrerende å sitte rorvakt da vindroret faktisk motarbeidet hovedroret. Kjølvannet minnet vel mest om sporene etter en full mann på byen. Heldigvis fant Stein og Thorstein ut hva som var skjedd før vi hadde klart å dømme seilegenskapene til Sirius nord og ned..
Fant ikke lommelykta jeg trenger for å lese, så det ble til at jeg ble sittende å se på stjernehimmelen i stedet. Vi har sett Carl Sagans Cosmos serie på kveldene mens vi var i Mindelo. Alle de tanker og refleksjoner han formidler har gjort denne delen av opplevelsen ved å krysse et hav enda mer fascinerende. Vi ser ikke Sydkorset enå, men vi speider etter det.
Siden det er så lite vind har vi funnet fram lettvindsseilene igjen. Gleden varte imidlertid ikke så lenge, da en flik av seilet hang seg fast i salingshornet og forårsaket ei lang flenge. Så nå er det en liten syjobb på meg igjen.. Heldigvis er det stort sett bare sømmer som har gått, duken er like hel. Selv om dette seilet har fulgt båten fra den var ny tror vi ikke det har vært mye i bruk så det kan ikke være sola som har tæret på sømmene. Resten av sømmene ser ut til å være i orden. Men endene på alingshornet må vi prøve å polstre, så det ikke skjer igjen. Vi manglet eksakte mål på dimensjonene til salingshornet, så derfor måtte noen oppp i riggen med målebånd. Ingeborg meldte seg straks til sin første klatrejobb utaskjærs. Båten vugget ganske mye fra side til side så det var ikke fritt for at det var skummelt. Men hun klarte å få tatt de målene hun skulle så nå står det bare igjen å konstruere og montere et trekk. Det er mulig det blir kapteinens jobb å gå opp for å montere..
Foreløpig har vi spist fersk mat til middag alle dager. For å bevare amten har vi derfor holdt kjøleboksen på frysetemperatur så langt. Det suger imidlertid batteriene tomme og vi har måttet kjøre generator annenhver dag. Og det er mer enn vi hadde tenkt. Når det er slutt på ferskt kjøtt, og det bare er ost, egg og mer holdbare varer igjen skal nok kjøletemperaturen få komme opp igjen til 4-5 grader. Tror det skal redusere strømforbruket vårt mye. Om ikke vi får en stor fisk på kroken da som vi må holde spiselig ei stund. Da kan det nok hende vi aksepterer å kjøre generator.
Været har så langt vært mye overskyet, men også noen time med klar himmel nesten daglig. Vi har klart å svi oss litt i varierende grad, selv om vi stort sett ikke går ut med mye bar hud. Men selv ei tynn skjorte slipper endel UV igjennom, så vi må være forsiktige.

Vind, vær og fremdrift: Posisjon: 13 gr 10,2 min N, 25 gr 11,9 min V. Lite vind av varierende retning. Kort utseilt distanse alle dager, mellom 68 og 92 nm/døgn. Det er i skrivende stund 1338 nautiske mil til Cabedelo i Brasil.