22 / July / 2010 Stillebeltet!
Nå ligger vi og dupper midt på havet, 11 grader nord for Ekvator. Vi er uten tvil havnet i det som kalles Stillebeltet, Doldrums, ITCZ (Inter Tropical Convergence Zone). Vi har vært veldig spent på hvordan det ville bli, for vi har jo lest ymse beretninger fra andre som har seilt her. Og det dreier seg om været som er veldig uforutsigbart fra time til time nesten. Det vi har opplevd har stort sett vært lett vind fra varierende retning, og sol! I stad leste jeg av vanntemperaturen til 29,8 grader, mens lufta ligger på 25-25 grader. Utfordringen har vært å justere vindror og seil i forhold til de rådende forhold. Ikke så alt for krevende! Vanskeligst er det når det knapt er vind, som nå: 1-2 m/s vind og en halv knops fart. Vi setter nok ingen fartsrekord over havet denne gangen.. De to siste nettene har vi fått noen runder med kraftige regnskyll. Jeg hadde forventet at det skulle bringe med seg endel vindøkning, men det har ikke skjedd så langt. Men vi har fått vasket vekk endel Mindelo sand fra båten og det trengtes!
For to dager siden opplevde vi noe av det som har vært en liten drøm.. Vi så hval! En diger hval som lå og duvet i vannskorpa et stykke fra båten, 100 m kanskje. Jeg hadde merkelig nok hatt hval i tankene da jeg sto og speidet utover. Stein leser Moby Dick for tia så det er kanskje derfor. Plutselig så jeg en vannsprut som skilte seg fra annen bølgeskvulp, nesten som en liten dusj som kom med jevne mellomrom. Ellers var det bare rolige små dønninger omkring. Sola steikte så det glitert i vannet. Og så fikk jeg se jeg finna og litt mer av ryggen. "Der er det en hval!" Den var imponerende, 10-12 meter lang kanskje og mørk grå. Jeg har hørt at de ligger endel og sover i vannskorpa midt på dagen, så jeg lurte på om det var det den gjorde. Vi fulgte den med øynene i en fem minutters tid, og den beveget seg ikke så mye. Men så var det over. Den svarte halen flippet opp i lufta og så dykket den. Uten tvil hadde dette vært dagens høydepunkt! Hva slags hval det var vet vi ikke, men den hadde som sagt ryggfinne. Finnhval? Tror det er noen som tar i mot observasjonsrapporter om hval, så vi har notert tid og sted i tilfelle vi finner adressen. Den som vil lese om delfinbesøk får vente på Ingeborgs neste blogg. Den er visst også rett rundt hjørnet..
På grunn av liten effekt av slepegenerator når vi driver av sted i 2-3 knop har vi kjørt generator for å lade batteriene. Så gikk det ikke bedre enn at dieselpumpa tok kvelden. Aksjon strømsparing ble iverksatt, og heldigvis var det ikke så mye fersk mat igjen i kjøleboksen. Egg og ost klarer seg godt uten å ligge på 5 grader, melka vi har er UHT, hvilket vil si langtidsholdbar, og all kjøttmat er nå enten stekt opp eller i form av spekemat eller hermetikk. Drikkevarene forøvrig går det fint an å ta romtemperert også, selv om romtemperaturen er litt høyere enn vi var vant til.. Vi prøvde også å begrense PC-bruken før vi visste hvordan vi skulle løse strømproduksjonen, og blogging måtte derfor vente. Men tilbake til generatoren og dieselpumpa. Etter systematisk diagnostisering ble det fastslått at det ikke var brudd i noen ledninger, men rett og slett pumpa som var gåen. Den hadde vi selvsagt ingen reserve av.. Men heldigvis, den var levert med en dagtank som vi hadde skrudd av, og som vi heldigvis hadde valgt å ikke kaste.. Fra den strømmer dieselen ved hjelp av tyngdekraften og det trengs ingen pumpe! Vi er ganske fornøyd med å klare å fikse sånt mens vi er underveis!
Vind, vær og framdrift: Sol, varmt, lite vind og dårlig framdrift; mellom 49 og 79 nm/døgn de siste tre døgn. Vi har igjen 1191 nm til Cabedelo, Brasil. Posisjon: 11 gr 09,5 min N 26 gr 40,5 min W

Gjertrud

PS: Vi kan starte motor for å komme oss gjennom Stillebeltet, men det er litt morsomt å kjenne på dette også!