3 / August / 2010 Vi går mot Ekvator!
Tar framdriftsdelen først denne gangen, for endelig har vi satt nesa sørover igjen! Det ble 300 nautiske mil mot øst før vi følte oss trygge på at vi kunne legge farbar kurs. Og nå er det 300 nautiske mil igjen til vi krysser Ekvator ved 24 gr vest! Det ble litt av en omvei, men pytt,pytt. Ekvator er ikke eneste milepæl på dette strekket. Siden turen er på over 1000 nm ble punktet da vi passerte 1000 nm igjen til mål sånn passe markert en gang i stillebeltet... Dessverre ble det passert den andre veien igjen også da vi dro østover, så da vi vendte nesa sørover igjen i går ettermiddag var det 1068 nm til mål. Nå er det atter 1015 nm til Brasil så vi har en ny markering i vente i løpet av få timer! Dere skjønner vi er blir litt opphengt i sånne rundingsmerker.. På turen som i utgangspunktet var 1580 nm lang (luftlinje) har vi nå seilt 1312 nm. Farten har ikke vært imponerende med et gjennomsnitt på 3 knop. Om ikke skroget er altfor begrodd kn vi vel håpe at gjennomsnittet øker noe på siste del av turen. Posisjon i øyeblikket er 4gr 43,3min N og 22gr 38,3min W.

De siste dagene har det vært gråvær, overskyet og ganske mye regn. Vinden har vært frisk mellom frisk bris og liten kuling. Temperaturen har vært oppunder 30 grader, og med oppunder 100% fuktighet kan dere jo tenke dere det har vært litt klamt. Men huden har fått litt pause fra sola, og det har den vel godt av. Solpanelene gir imidlertid liten effekt i dette været og slepegeneratoren krever mer fart enn vi holder for øyeblikket. Så vi må kjøre generator ganske ofte for å holde systemene våre i gang. Synd for miljøet, men ikke så altfor plagsomt for oss faktisk. Den nye generatoren bråker ikke så mye.

Det er mye bevegelse i båten når vi krysser i litt sjø, så det har vært vanskelig å få gjort så mye annet enn det som kreves for å holde båt og mannskap i gang. Om noen tror dagene blir lange tar de imidlertid feil. Vi synes ikke vi rekker så mye annet enn å sove, spise (sen) frokost, navigere, kjøre generator, holde utkikk før det er middag og så kveld igjen! Lesing innimellom så er dagen fyllt! Noe som imidlertid er dratt i gang på fine dager er navigering med sekstant. Vi har alle prøvd å måle solhøyden, selv om kapteinen er ivrigst, og foreløpig kjører vi beregninger med et dataprogram. Etterhvert skal vi gjøre det mer manuelt for å bli hjulpne om vi mister strømmen. Erfaringen så langt er at det er ganske enkelt å måle på flatt hav, mye vanskeligere når det bølger..

Av annet liv har vi sett litt fisk og fugler i det siste. I går så vi svaler som tydeligvis jaktet noe i vannskorpa. De liknet i hvertfall veldig på svaler. Utrolig at de små skapningene klarer å komme seg så langt til havs når de ikke kan hvile i vannskorpa en gang! Vi savner både fuglebok og fiskebok for kunne identifisere det vi ser, men finner litt bilder her og der til å hjelpe oss med.

De siste dagene har jeg stiftet bekjentskap med sjømannsplagen saltvanns-sår (eller hva det heter på norsk). Etter siste runde med skraping av skrog ble høyre tommel og pekefinger ganske så såre, og jeg har endt opp med en skikkelig tegneserievariant av en verkende pekefinger. I følge våre medisinske håndbøker er det vanskelig å bli kvitt sånne sår uten en antibiotika kur, så nå er skipsapoteket åpnet. Jeg går på penicillin og smører på antibakteriell krem under fingerbandasjen. Om noen lurer kan jeg bekrefte at det er veldig vondt å ha verkefinger! Har prøvd varme kompresser også, men det var nesten enda vondere så jeg vet ikke om jeg vil gjenta det.. Jeg er sykmeldt fra innsats i oppvasken, og prøver å holde fingeren så tørr jeg kan. Så håper jeg det skal gå over om ikke så altfor lenge, for i tillegg til å være vondt er det fryktelig upraktisk med ei høyrehånd som ikke tåler vann! I fortsettelsen skal jeg stelle godt med vasstrukne fingre, både egne og de andres! Tørke og smøre dem. Ellers er jeg redd det ikke er siste gang vi opplever dette!

Som avslutning på dette brevet får jeg nevne at det ser ut til at vi får fint vær framover! Og mens jeg har skrevet dette er vi kommet 3 nm nærmere mål: 1012 nm nå!

Gjertrud