7 / August / 2010 Ekvator, Mahi-Mahi!

Så er vi der, vi passerte Ekvator i går kveld klokka 21:40 etter en lang dag med nedtelling. Selvsagt måtte vinden løye sånn at det ble ekstra langdrygt.. Det var store planer for markeringen, Ingeborg er ikke den som lar en sånn anledning passere uten at den blir gjort stas på! Sånn også denne gang, og vi fikk både flott middag med dessert og besøk fra Miss Neptun i anledning mannskapets første kryssing av Ekvator. Uforglemmelig!

Jeg hadde ikke mer enn fått sendt ut reisebrevet angående manglende fiskelykke før vi så at fiskehjulet hadde begynt å snurre i går morges. Og jammen var ikke lina stram! Thorstein var raskt frampå og fikk sveivet inn det som viste seg å bli vår første gullmakrell! Blå med gule finner så vi den komme svømmende inn bak båten. Nå skjedde alt i raskt tempo, for vi hadde ikke helt forberedt landinga. Ouzo-flaska med bedøvelse for fisken, håv og klepp, kniv, baljer, voksduk. Thorstein var spent fast nede på badeplattformen og fikk fisken i håven. Det merkelige fargespillet startet, der den stressa fisken gikk fra å være blå til å bli gullfarget! Den var ikke av de største, men sprellet ikke desto mindre! Etter noen lange sekunder med alle krefter konsentrert om å ikke la den bakse seg ut fikk vi fisken over ripa. Den hadde klart å hekte av kroken så det var vanskelig å treffe kjeften på den med spritstrålen. Dermed ble den adskillig mer å bakse med enn de tunfiskene vi hadde tatt før. Etter noen slag med hammeren over pannebrasken lå den imidlertid rolig. Den ble veid inn til 3,7 kilo, altså en fin, liten gullmakrell. Siden jeg fremdeles var indisponert i forhold til fiskebearbeiding måtte noen annen ta jobben. Ingeborg hadde trukket seg tilbake og likte ikke denne øvelsen med fisking i det hele tatt (les hennes siste blogginnlegg..) Thorstein var imidlertid klar for utfordringen, nyopplest på "The Cruisers Handbook of Fishing". Her finnes fullstendig beskrivelse av Processing of Mahi-Mahi, som er et av flere andre navn som også brukes på denne fisken (dorado, dolphin). Han fikk skinnet av fisken, og den ble filetert til to passende middagsstykker i tillegg til supperåstoff.

Siden de yngste har fått ansvar for middagslaginga i det siste har middagene ikke blitt mindre påaktet. Nå som råstoffet for Ekvatormiddagen var klart var det også klart at det var Thorsteins tur til å være kokk.. Han fant snart fram til oppskrifta som skulle brukes: Crunchy Fishfillet med knust CornFlakes som paneringsmel! Fiskeboka vår er amerikansk.. Må bare si med det samme at det var kjempegodt! Alle syntes det, til og med Ingeborg.. Hun hadde imidlertid lenge før tatt ansvaret for desserten til denne middagen: To dager før hadde de to i fellesskap laget en skikkelig Pasta Carbonara fra bunnen av, med eggeplommer og stekt bacon. Da fikk vi fire eggehviter til overs, så dagen etterpå satte Ingeborg i gang med å lage marengs. Ganske mange marengs blir det av fire eggehviter, så dermed hadde hun i går alt hun trengte til en nydelig dessert: Hermetisk fersken med marengs og pisket krem. Godt vi ikke krysser Ekvator hver dag på vei mot strendene i Brasil..

Syntes det ble sånn en innholdsrik dag at den fortjente et nytt reisebrev med det samme! Håper jeg får overtalt Ingeborg til å legge ut sin sterke ytring om gårsdagens begivenheter også, forfattet mens resten av familien var opptatt med fiskeslakting. Den var lesverdig..

Gjertrud


PS: Posisjon nå: 0gr 12,8 min S(!!) 26gr 13,7 min W. Vi seilte 92 nm de siste 24 timene. Det er lett bris nå: 3,5 m/s. Vi håper det tar seg opp litt.